Eerste Hulp Bij Honden

Een ongelukje is zo gebeurd en met onhandige, lompe en grote honden als de Dogue de Bordeaux, is het niet onwaarschijnlijk dat u ooit met een noodgeval te maken krijgt, uiteraard is regel nummer 1: bij levensgevaar, twijfel en ter controle van uw noodgreep altijd langs de dierenarts.
Zorg ervoor dat het nummer van uw dierenarts en/of kliniek of eventueel de dierenambulance voorgeprogrammeerd staat in uw huis- en/of mobiele telefoon.

Tevens is het belangrijk dat uw Dogue de Bordeaux duidelijk te identificeren is en de identiteitschip bij de juiste instanties geregistreerd staat en up-to-date te houden in geval van verhuizing en/of andere wijzigingen.

De belangrijkste punten om uw eigen hond, een bekende hond of toevallig voorbijgaande hond op straat in nood te helpen zijn de volgende:

1. Blijf kalm en zorg ervoor dat u zelf en de te behandelen hond veilig zijn, van de weg af bij verkeersongevallen, dwangmiddel aanbrengen (snuitbandje, aanlijnen of platleggen), stroom uit in geval van shock, uit het water in geval van verdrinking en/of onderkoeling, etc…

2. Ga na wat de hond mankeert door controle van:
- de slijmvliezen,
bleek = kans op shock, bloedverlies
wit = shock, ernstig bloedverlies
blauw = een tekort aan zuurstof
rood = koolmonoxidevergiftiging of bloeding
geel = eventuele leverproblemen
- ademhaling, frequentie is op te meten, door het aantal malen dat
de borstkas op- en neer gaat per minuut, probeer altijd de keel vrij
te maken, door de tong uit de bek opzij te trekken.
- pols, snel of juist heel langzaam, gemiddeld bij de hond 60 –120,
op te nemen in de oksels of liezen; en
- reflexen, te testen door zachtjes tegen de binnenste hoek van een
ooglid te tikken of te knijpen in een teen.

Probeer als eerste het meest ernstige letsel aan te pakken, b.v. eerst levensbedreigende ademstilstand (mond op snuit/neus beademing, hartmassage), ernstige bloedingen (slagaderlijk bloeding afbinden tussen wond en hart, aderlijke bloeding na de wond afdekken en verbinden) en kijk daarna naar de kleinere bloedingen, gebroken poten. Bij gebroken delen, kans op eventuele inwendige bloedingen, proberen de hond zo min mogelijk proberen te verplaatsen voordat alles gefixeerd is. Bij noodzaak verplaatsing proberen op een doek, deken, plaid of brancard.
Probeer de hond te stabiliseren alvorens de gang richting de dierenarts in te zetten.

Enkele voorbeelden van ongelukjes in en om het huis plus de eerste hulp toepassing:

Voorwerp ingeslikt
- in de luchtpijp, bij kleinere honden is de Heimlich-manouvre een optie, echter de DDB omgekeerd optillen om het voorwerp uit te drijven is over het algemeen niet gemakkelijk, probeer door druk op het middenrif uit te oefenen het voorwerp met kracht  eruit te stoten.
- in de slokdarm: bij gladde objecten, niet proberen te laten overgeven, voorwerp kan bij
teruggave alsnog in de luchtpijp schieten, gewoon via de natuurlijke weg
uit het lichaam laten komen;
* bij scherpe objecten, proberen het voorwerp door langzame darmwerking 
uit het lichaam te drijven, geef brood, deeg, geweekte brokken, let op veel 
voorwerpen zijn vaak niet te zien op de röntgenfoto;
* gif ingeslikt, nooit laten overgeven, in verband met meer schade
aanrichten aan de slokdarm. zie voor meer info  tekst over vergiften.

  Wonden
- open wond, ontsmetten met bijvoorbeeld Sterilon, steriel gaasje erop, verbinden en in geval van poot, altijd van beneden naar boven, in verband met bloedcirculatie. Richting de dierenarts om eventueel te laten hechten zo snel mogelijk;
- oppervlakkige wond, ontsmetten, eventueel uitspoelen, haren wegknippen en laten drogen, bij twijfel of controle richting de dierenarts;
- wond aan het oor, gaasje erop, oor verbinden zodat het oor op het hoofd rust, met windsel om het hoofd verbinden, niet te strak in verband met het kraakbeen en de ademhaling. Richting dierenarts om het risico van een schrompeloor te voorkomen.

Oververhitting

De DDB staat er, zoals veel grotere hondenrassen of honden met een  plattere snuit en daardoor minder goed de warmte kunnen afvoeren, niet bekend om goed tegen de warmte te kunnen, zo gauw de temperatuur oploopt, neem dan genoeg maatregelen om uw hond te beschermen tegen oververhitting, het mag duidelijk zijn dat uw hond in de auto laten niet aan te raden is. Echter zijn er nog steeds genoeg mensen die daar niet de ernst van inzien. In geval van het vermoeden van oververhitting kunt u het beste de volgende handelingen uitvoeren.
- haal de hond uit de hitte, bijvoorbeeld uit de regelrechte zon, uit de auto en zoek een koelere eventueel geventileerde ruimte op, indien mogelijk neerleggen op een koel oppervlak om zijn temperatuur te verlagen. Als er water in de buurt is, start met de poten en werk zo omhoog om de temperatuur naar beneden te brengen. Tevens is een stevige massage van de poten ook aan te raden om de bloedcirculatie op gang te houden of op gang te krijgen. Omdat het risico er in zit dat de hersenen door de hitte kunnen opzwellen, proberen de kop ook te koelen, niet in/onder het water duwen en als de hond buiten bewustzijn is ervoor zorgen dat de hond geen water binnenkrijgt via neus en/of mond. U kunt de hond koel houden door een natte handdoek op de rug te leggen en regelmatig water overheen gieten.

Bijna-verdrinking

Ondanks dat honden over het algemeen goed kunnen zwemmen kan het voorkomen dat er een sterke stroming staat of dat de hond overmoedig raakt en vermoeid wordt. Zo gauw de hond uit het water is, de kop van de hond lager leggen dan het lichaam, zodat het water uit zijn longen kan lopen, eventueel proberen met hulp om het water uit de hond te schudden, ondanks dat het met een zware DDB een moeilijke klus zal worden. Trek de tong naar buiten om de luchtwegen vrij te houden. Bij hartslag maar geen ademhaling, kunstmatige ademhaling toepassen. Altijd naar de dierenarts om de hond na te laten kijken op eventuele beschadigingen.

Brandwonden

Kunnen bijvoorbeeld ontstaan door contact met vuur, hete vloeistoffen, stoom, chemicaliën en elektriciteit.
- Eerste graadsverbranding, haar zit er nog op, waarschijnlijk verschroeid, rode, pijnlijke huid, plus blaren.
Met koud water minstens 20 minuten spoelen om verdere beschadiging van de huid te voorkomen, daarna naar de dierenarts.
- Tweede graadsverbranding, haar zit er nog op, huid is rood en verschrompeld, verschroeid en verkleurd, verbrande plek is pijnlijk.
Leg of wikkel natte, geen losvezelige doek op de brandwond en ga meteen naar de dierenarts.
- Derde graadsverbranding, haar valt af, huid is zwart of doorschijnend, brandplek hoeft niet pijnlijk te zijn, door eventuele beschadiging van de zenuwen.
Leg of wikkel natte, geen losvezelige doek op de brandwond en ga meteen naar de dierenarts.

Elektrische shock

Als gevolg van contact met elektrische stroom, kan er een hartstilstand of kunnen brandwonden ontstaan, belangrijkste is om de stroom uit te schakelen, indien niet mogelijk trek dan  rubberen handschoenen aan en probeer de hond op een droog gedeelte te krijgen en blijf uit de buurt van vloeistoffen. Daarna altijd naar de dierenarts

Oogletsel

Bij schade aan het oog, altijd naar de dierenarts om blijvend letsel te beperken, indien het oog uit de kas hangt, nat houden met een vettige substantie als bijvoorbeeld melk, zoutoplossing of olie, geen watten of ander pluizig materiaal gebruiken, snel handelen, omdat als het oog er lang uit is, er een zwelling ontstaat waardoor het oog niet meer in de kas zal passen en de hond zal het oog moeten missen.

Maagkanteling

Grotere hondenrassen hebben meer aanleg om een draaiing van de maag om zijn as te krijgen, door draaiing van de maag wordt aan de ene kant de slokdarm en aan de andere kant de darm dichtgesnoerd. Probleem begint vaak met gasvorming, gisting ontstaat en vormt gas wat niet wegkan om dat de maag stil ligt. De maag zwelt en gaat om zijn eigen as draaien. Kenmerken: hond wordt onrustig, daarna erg rustig, overvloedige productie van speeksel, de linkerkant van de hond zwelt na de ribbenkast op, hond krijgt braakneigingen, maar kan niet braken behalve slijm, krijgt het benauwd en gaat hijgen. Doordat eerst de aders en daarna de slagaders afgekneld worden en et bloed niet meer door kan stromen, treedt een zwellende maag op en kan druk op hart en longen uitoefenen, is het noodzaak direct een dierenarts te waarschuwen dat u en hond eraan komen met de mededeling dat het een maagkanteling betreft.

Bovenstaande onderwerpen zijn uiteraard niet uitputtend, maar geven een beeld van wat u eventueel kunt doen in geval van nood, zoals eerder vermeld is het geen schande maar eerder regel om na een noodhandeling alsnog de dierenarts te bezoeken om erger letsel te voorkomen, zie uw hulp aan de hond als eerste redmiddel en niet als vervanging van het werk van de dierenarts. Liever 1 maal te veel naar de dierenarts dan 1 keer te laat.


 
Bordeauxdogherplaatsing.nl 2007-2009