Facewash & Bodyscrub

 

Huidproblemen bij de Bordeauxdog

 

Functie van de huid

De huid beschermt het lichaam tegen veel schadelijke invloeden van buitenaf.
Ze werkt als een schild tegen zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Dit wordt de barrièrefunctie van de huid genoemd.
Een andere belangrijke functie van de huid is de regulatie van de temperatuur van het lichaam en de huid is in staat signalen zoals pijn, warmte en kou te registreren en door te geven naar het centraal zenuwstelsel.

 


Het grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan. Bij een hond van ongeveer 60 kilo is de huid ongeveer 2 vierkante meter groot en weegt al snel 7 kilo! Omdat een Bordeaux Dog een stukje “reservehuid” heeft, kan je daar nog best een kilo bij optellen. Bij een hond zit de huid veel losser om “de binnenkant” dan bij een mens. Dat zie je goed als je bijvoorbeeld een onderhuids infuus geeft. Er is heel veel ruimte om een voorraad vocht te herbergen. Als je vergelijkt met de kale mens heeft een hond naast de huid nog een laagje extra bescherming: de vacht. De haren groeien vanuit haarzakjes, die in de huid liggen. Huid- en vachtproblemen gaan vaak gepaard.

Zieke huid

Als de huid ziek is, kan het bijvoorbeeld om een pietluttig schaafwondje gaan. Een kleine afwijking die gauw vanzelf geneest. Maar er kunnen ook ernstige huidproblemen zijn, huidproblemen die de hond levenslang blijven treiteren, waar de hond jaar in jaar uit last van kan hebben of depressief van kan worden. Niet omdat hij er een minderwaardigheidscomplex van krijgt, zoals een pokdalige puber of een dame in de midlife die hunkerend haar heil zoekt in de botox-injecties, maar omdat de huid zodanig is aangetast dat de hond er echt ziek door is.

Sommige huidproblemen zijn relatief eenvoudig te behandelen. Parasieten, zoals vlooien en mijten, kunnen goed bestreden worden.  Het aanpakken van schimmels is al lastiger, maar uiteindelijk krijgen wij met veel geduld en een secure behandeling de schimmels ook wel onder de duim.

Er zijn rasgebonden huidproblemen die een erfelijke basis hebben en er zijn huidproblemen die meestal secundair zijn zoals gisten en bacteriën. Bacteriën bestrijd je met antibiotica, vaak een langdurige kuur en ook gisten kunnen met medicatie behandeld worden. Maar bij deze secundaire problemen zie je na de behandeling dat er jeuk overblijft en dat de klachten weer van vooraf aan beginnen.  Dergelijke jeukproblemen ontstaan in de regel als gevolg van een allergie. Dat kan een vlooienallergie zijn, die heel veel voorkomt, een voedingsallergie of atopie. Ook hormonen kunnen ellendige huidklachten veroorzaken. En als laatste en misschien wel de meest lastige groep bestaan er ook nog immuungemedieerde ziekten.

In de praktijk blijkt dat er veel honden die huidproblemen hebben met een kluitje in het riet worden gestuurd. Of liever gezegd, met een potje prednison. Prednison werkt zeer effectief en kan, als kortdurende kuur, goed ingezet worden. Maar prednison heeft dusdanig veel bijwerkingen dat het sterk af te raden is om “zomaar” langdurig prednisongebruik in te zetten.

 

De Bordeaux Dog

Gaan we vijftien jaar terug in de tijd, dan was de Bordeaux Dog voornamelijk bekend van de film Turner & Hooch. Je zag deze imponerende honden nog niet veel in het straatbeeld. Anno 2006 is er heel wat veranderd. De afgelopen tien tot vijftien jaar is de populariteit van de Bordeaux Dog aanzienlijk gestegen. Dit komt vast door het geweldige karakter van deze hond; aan de buitenzijde zeer imposant, maar met van binnen een klein hartje. De Bordeaux Dog is nu een veel voorkomend ras en met nadruk een regelmatige bezoeker van de dierenarts. Met de stijging van de populariteit zien de we ook de klachten binnen het ras toenemen. Gelukkig wordt  er vanuit de rasvereniging veel aandacht besteed aan het fokken van de Bordeaux Dog en daarmee ook aan de medische problemen die spelen. Het resultaat is zichtbaar. Voorheen lag de gemiddelde leeftijd op ongeveer vijf jaar, inmiddels is dat al opgekrabbeld tot zes jaar. De medische problemen veranderen ook. Voorheen stonden de gewrichtsproblemen met stip op nummer één. Nu zien we relatief minder problemen van orthopedische aard, maar neemt de diversiteit van de klachten toe. Er komen meer Bordeaux Doggen in de praktijk met problemen van het maag-darm-kanaal en met huidklachten.

Bij Dierenkliniek Kortenoord hebben wij ons verdiept in de regelmatige terugkerende medische problemen die zich bij de Bordeaux Dog voordoen. Veel voorkomende huidproblemen zijn te relateren aan een verminderde weerstand. Zo zien we bijvoorbeeld relatief veel demodex. Deze parasiet staat beter bekend als jonge hondenschurft. Ook acné is een huidklacht die we veel meer bij de Bordeaux Dog zien dan bij andere hondenrassen. Huidklachten laten zich met reguliere, maar zeker ook met alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie goed behandelen en de levenskwaliteit van dit ras kan daarmee sterk toenemen.

Blijven bijten en krabben

Als uw trouwe viervoeter blijft bijten en krabben wordt het tijd de speurtocht naar de oorzaak te starten. Omdat huidklachten zo vervelend zijn, voor de hond maar ook voor de mensen in zijn omgeving. Omdat het leven van de hond kwaliteit moet hebben en omdat we langdurig prednisongebruik willen voorkomen.

Bij een aantal rassen, waaronder de Bordeaux Dog is de oorzaak van de klachten soms niet of slechts gedeeltelijk  te achterhalen.  Er zijn dan meerdere componenten in het spel die voor de jeuk zorgen. Een van volgende de componenten speelt dan de hoofdrol: bacteriën, voedingsallergie en atopie. Ook een dysbalans van lichaam en huid zal meespelen in het ontstaan en in stand houden van huidklachten.

Bacteriën

Vaak is een van de huidklachten bij de Bordeaux Dog het gevolg van een bacteriële infectie. Meestal is deze infectie secundair en zal er een primaire oorzaak voor zijn. Maar de zaak wordt nog ingewikkelder als er ook een bacteriële allergie ontstaat als gevolg van langdurige bacteriële infectie. De honden hebben dan pukkeltjes en rode plekken, korstjes en open wondjes, met name op de buik, in de oksels en in de liezen. In het begin zie je vooral wat plekken en een rode huid die wat warm aanvoelt en soms sterker geurt. De jeuk lijkt dan nog wel mee te vallen. Maar daarna wordt de jeuk heftiger en dat is de reden dat de hond zichzelf gaat beschadigen waardoor de bacteriële infectie zichzelf weer verder uit zal breiden. Uiteindelijk kan de hond geheel onder de plekken komen te zitten. Vaak zien we deze klachten voor het eerst verschijnen in het voor- of in het najaar. De diagnose bacteriële allergie kan worden gesteld als de hond gedurende drie tot vier weken antibiotica krijgt voorgeschreven, de jeuk

voor minstens tachtig tot negentig procent verdwijnt en de rode plekken in het geheel weg zijn. In dat geval is  bewezen dat de bacteriële component een wezenlijke rol speelt. Er mogen, voor het stellen van een diagnose, geen corticosteroïden gegeven worden omdat deze altijd jeukstillend werken en daardoor het effect van de therapie niet kan worden beoordeeld.

Als het beeld van een bacteriële allergie zich blijft voordoen zullen de meeste reguliere dierenartsen de antibioticakuur steeds herhalen. Gebleken is dat de homeopathisch werkend dierenarts de balans van lichaam en huid zo kan herstellen dat herhaling van de klachten in veel gevallen voorkomen kan worden. Zwemmen in zout water kan ook de klachten verminderen.

Voedingsallergie

Net als bij de mens zien wij bij honden steeds vaker allergieën. Voedingsallergie ontstaat in de regel op jonge leeftijd, vanaf ongeveer zes maanden tot een leeftijd van ongeveer drie jaar. Deze honden worden in het algemeen allergisch voor de eiwitcomponenten in de voeding. De jeuk zit over het hele lichaam, maar voornamelijk tussen de tenen, in de oren en in de liezen. De hond zal zich bijten en krabben, maar ook schuren is een duidelijke uiting van jeuk. De jeuk is irritant, maar niet zo hevig als de jeuk die bijvoorbeeld door vlooien veroorzaakt wordt. Om vast te stellen of een hond voedingsallergie heeft moet er een strikt dieet gevolgd worden. Een dieet met een vreemde eiwitbron, dus met eiwitten die niet in commerciële hondenvoeders verwerkt zitten. Momenteel wordt hiervoor struisvogel gekozen als eiwitbron. Het secuur opvolgen van het dieet is de enige methode om een goed beeld te krijgen of voedingsallergie een rol speelt in het ontstaan van jeuk.
Om te zorgen dat een hond zo min mogelijk last heeft van voedingsallergie zal levenslang een dieet gevolgd moeten worden. Er zijn verschillende commerciële merken verkrijgbaar die hiervoor ingezet kunnen worden.  Het is een kwestie van uitproberen welk dieet het meest geschikt is.

Atopie

Atopie is een allergie voor stofjes die via de luchtwegen worden opgenomen. In tegenstelling tot bij de mens, zie je bij de hond geen hooikoortsachtig beeld met niezen en tranende ogen, maar uit de allergie zich in huidklachten.  De diagnose kan gesteld worden door middel van een huidtest. Er worden diverse stofjes in de huid ingebracht en de reactie hierop bepaalt of er sprake is van allergie. Het testen van allergie in bloed geeft een aanvulling op dit onderzoek.
Desensibilisatie is de therapie die bij atopie wordt toegepast. Kleine hoeveelheden van het allergeen worden ingespoten om de hond uiteindelijk “ongevoelig” te maken. Dit is een langdurige therapie die nogal wat geduld vereist.

Vachtconditie

Met enkel een reguliere behandeling zien we helaas toch vaak dat de klachten niet geheel verdwijnen. Moeten we dan toch een teruggrijpen naar “facewash & bodyscrub”?

De vachtconditie en de balans van de huid spelen zeker een belangrijke rol voor het welzijn van de hond en zijn huid. De hond moet uiteindelijk letterlijk en figuurlijk lekker in z’n vel zitten. Bij een reguliere behandeling zien we helaas dat de klachten niet altijd geheel verdwijnen. Maar gelukkig blijkt een aanvullende homeopathische behandeling vaak zeer effectief. Zo kunnen middelen als ledum, ctenocephalum, arsenicum album D30, staphylococcum D30 en huisstofmijt D30 worden ingezet.
Dit zijn geen eenvoudige homeopathische middelen waar je zelf mee kan experimenteren, een goede begeleiding van een homeopathisch werkend dierenarts is gewenst.

Goede voeding, toevoeging van omega 3 en omega 6 vetzuren, voldoende vitamine B, zonlicht en beweging zorgen ook voor een goede balans van het lichaam en van de huid. In sommige gevallen kunnen ook milde shampoos worden toegepast. Maar verkeerd gebruik van shampoos kan de balans juist verstoren.
Bij jonge en bij heel oude honden zien we vaak dat de weerstand geheel is afgenomen waardoor de huidklachten toe kunnen slaan. Gisten, bacteriën, schimmels en parasieten maken dan dankbaar gebruik van een verminderde weerstand. Daarom is het van het grootste belang om weerstand op te bouwen. Ook dit kan met behulp van homeopathische middelen. Een goede immuniteit is wat een hond nodig heeft.

We kunnen dus de facewash en de bodyscrub wel voor onszelf bewaren. Een goede balans van lichaam en huid is nodig voor zowel de mens als voor de Bordeaux Dog!


 
Bordeauxdogherplaatsing.nl 2007-2009