Parasieten

Er bestaan 2 soorten parasieten;
De zogenaamde ectoparasieten die op de huid leven, en
De zogenaamde endoparasieten die in de hond leven.

Onder de ectoparasieten vallen: vlooien, teken, mijten, maden en luizen.

Vlooien zijn bewegelijke bruinzwarte insecten, die op hun gastheer springen om bloed te zuigen, er zijn honden- en kattenvlooien. De kattenvlo komt ook vaak bij de hond voor. Een vlooienwijfje legt honderden, soms duizenden eitjes waarvan het merendeel op de grond terecht komt. Uit het eitje komt een larve die in een hoekje kruipt om te kunnen verpoppen en tot een vlo te ontwikkelen, let op dat kan variëren van een week tot een aantal jaar. Onder invloed van trillingen kan de vlo uit de pop komen, vb een leegstaand huis wordt na 3 jaar weer bewoond en er breekt ineens een vlooienplaag uit zonder dat er huisdieren in het huis leven. Vlooien zijn te vinden in dichtbehaarde delen van de hond, de aanwezigheid van vlooien op de hond is te ontdekken door met een kam door het haar te gaan en zullen er vlooienpoepjes in de kam blijven hangen. Vlooien produceren tijdens het bloedzuigen speeksel waardoor de hond kan gaan krabben van de jeuk, en zelfs een overgevoeligheid voor het speeksel ontwikkelen met vaak ernstige huidproblemen als gevolg, bij dit vermoeden is het raadzaam een dierenarts in te schakelen en het probleem te laten onderzoeken.

Bij het zien van de eerste vlo moet u meteen actie ondernemen, 90 % van de vlooien zal zich namelijk niet op uw hond bevinden maar in het huis en de omgeving (huis en andere dieren) zal dus ook mee behandeld moeten worden. Dagelijks stofzuigen in de donkere plekken is erg belangrijk plus het behandelen van alle dieren en de omgeving met een spray of vloeistof die de vlooien maar ook de larven doodt.
Je kunt vlooien bestrijden op in- en uitwendige manieren:
Onder uitwendig valt de behandeling met: shampoo, eerste handeling als u vlooien ontdekt, vlooienband is om vlooien te weren, echter voor formaat bordeaux dog niet als enige bestrijding toereikend, rug een achterkant moeten aanvullend behandeld worden.
Sprayvloeistof en vlooienpoeder aanvullend op de hond zelf en de omgeving, eventueel voor behandeling van pups is de poeder aan te raden omdat de spray te sterk kan zijn.
Onder uitwendig valt de behandeling met: druppels in de nek, de huid absorbeert dit en wordt opgenomen in de bloedbaan, als de vlo de hond bijt komt het in aanraking met het vlooienbestrijdingsmiddel. Het is ook mogelijk om pillen toe te dienen, werkt hetzelfde als de druppels, maar heeft het voordeel dat er geen giftige stoffen in de vacht zitten.

Er bestaan in Europa diverse soorten teken, er zijn er echter maar twee van belang voor onze huisdieren, de ‘gewone’ en de schapenteek, in Zuid-Europa komt ook de zogenaamde hondenteek voor die met hun beet een parasiet op de hond kunnen overdragen die de rode bloedcellen binnendringt en een ernstige ziekte Babesioses veroorzaakt (hond wordt ziek, koorts, lusteloos, geelzucht, urine is rood gekleurd, de ziekte is goed te behandelen als er op tijd actie ondernomen wordt, overlijden van de hond is anders het eindresultaat). Extra belangrijk dus om uw hond te beschermen als u samen op vakantie gaat. Teken bevinden zich vooral in lage struikgewassen, gras, bossen en kreupelhout. Ze laten zich vallen op hun gastheer en graven hun kop in de huid om bloed te zuigen. Ze zijn vaak te vinden aan de voorkant van de hond, vb onder de oksel, in de nek, bij de ogen of achter de oren, loop dan
ook altijd even uw hond na als u in gras-, bosrijke gebieden bent wezen wandelen. Blijft de teek onopgemerkt een aantal dagen zitten, zult u uiteindelijk een grijze bol ontdekken, vol met bloed. Verwijder de teek nooit met een trekbeweging, er zullen dan delen van de teek in de huis achterblijven die kunnen gaan irriteren en/of ontsteken. Het beste kan de teek met een linksom draaiende beweging eruit gehaald worden, hiervoor zijn diverse tekentangetjes in de handel, na het uitdraaien zal een lichte zwelling te zien zijn, raadzaam is dan ook om de plek even met Sterilon of Betadine schoon te maken. Als de plek toch gaat infecteren kunt u het beste even langs de dierenarts gaan.
Teken zijn het beste te bestrijden met een tekenband, of met regelmatig druppels in de nek aan te brengen, diverse producten zijn verkrijgbaar die gecombineerd zijn om vlooien en teken samen te bestrijden.
De teek kan ook schadelijk zijn voor de mens en kan de ziekte van Lyme overbrengen, bij het vinden van een teek, in de gaten houden of er een rode cirkel om de gebeten plek ontstaat, zo ja altijd langs de huisarts om een antibiotica kuur te vragen, om te voorkomen dat de ziekte van Lyme zich kan ontwikkelen.

Mijten zijn insecten die over het algemeen zo klein zijn dat ze met een loep of onder de microscoop opgespoord moeten worden, mijten kunnen jeuk veroorzaken bij de hond en elk soort vergt een andere aanpak. De 4 belangrijkste soorten mijten zijn; huidschurft, oorschurft, oogstmijt en de demodexmijt.

De mijt die ‘gewone’ schurft (scabiës) veroorzaakt is besmettelijk voor mens en dier over en weer, de mijten zitten diep in de huid, waar ze hun eitjes leggen en veroorzaken voor hond en baas veel jeuk. De bestrijding ervan bestaat uit een langdurige behandeling van wassen eventueel aangevuld met een injectie tegen de jeuk.

Oorschurft wordt veroorzaakt door een mijt die zowel bij honden, katten en konijnen voorkomt, die elkaar over een weer kunnen besmetten, het geeft veel jeuk en het valt op dat het dier regelmatig met de kop gaat schudden en/of aan/in het oor gaat krabben, het oormeer ziet er zwart en korrelig uit en kan een onaangename geur hebben, de behandeling bestaat uit het dagelijks smeren/druppelen van het oor om de mijten te doden, producten zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, in ernstige gevallen kan zelfs een spoeling aangeraden worden, bij het negeren van de mijt, kan de aandoening de binnenkant van het oor aantasten en daarmee ook het evenwichtsorgaan of het gehoor van de hond.

De oogstmijt (Cheyletiella) loopt over de huid van de hond en veroorzaakt weinig jeuk, de hond lijkt wat last van roos te hebben, makkelijk te behandelen met een shampoo. De baas kan wel jeuk krijgen door zo’n beet en vaak een rode pukkelige uitslag.

De Demodexmijt die voornamelijk op jonge leeftijd de zogenaamde jonge-honden-schurft veroorzaakt zit vooral in de talgkliertjes van de lederhuid, de besmetting
vindt voornamelijk plaats in het nest en het geeft enkele kale plekken aan de kop,
hals en voorpoten, te herkennen aan een schilferige huid. Bij jonge pups kan een
totale  huidontsteking optreden. Omdat de mijt zo diep in de huid zit is het moeilijk
te bestrijden en duurt de behandeling vrij lang en is intensief. Maar bij negeren van
het probleem kan de hond totaal verzwakt raken en is euthanasie in enkele gevallen
de enige oplossing. 

Bij broeierig weer leggen de zogenaamde vleesvliegen hun eitjes op warme, vochtige plaatsen. Een dikke vacht die besmeurd is met diarree of wondvocht is zo’n plaats. Langharige honden,konijnen en schapen lopen het meeste risico, alhoewel de bordeauxdog daar niet onder valt is het zeker aan te bevelen om bij eventuele diarree of open wonden het goed in de gaten de houden, de maden/larven die uit de eitjes komen vreten zich diep onder de huid een weg in het vlees, binnen enkele dagen  veroorzaakt dit, na een hoop pijn bij de hond, de dood van het dier. Ontdekt u zo’n ‘besmetting’ direct naar de dierenarts die de aangetaste plek zal spoelen en behandelen tot er geen maden meer te vinden zijn. Preventie bestaat uit het schoonhouden van de vacht en wond, eventueel de vacht wegknippen, snelle ingreep met een larve-dodend middel kan veel ellende voorkomen.

Luizen komen weinig voor bij huisdieren, ze leven van huidschilfers of bloed, zijn ongeveer 2 millimeter lang, vuil-wit en met het blote oog te zien. Luizen houden een winterslaap en in het voorjaar zal er dus het meeste van te merken zijn. De meeste bestrijdingsmiddelen voor vlooien en mijten werken ook tegen luizen.

Onder de endoparasieten vallen spoel- en lintwormen, minder voorkomend zijn de
haak-, zweep-, long- en hartwormen.

De spoelworm leeft in de darm, kunnen soms wel 18 cm lang worden en zijn geel-wit tot roze van kleur. De spoelworm legt eitjes in de darm die met de ontlasting naar buiten komen. Uit eventueel opgelikte eitjes komen larven die in de darmwand van hun gastheer komen en zich laten meevoeren naar lever en longen. Uit de longen worden
de larven opgehoest en weer ingeslikt, zodat ze opnieuw in de darmen terecht komen, maar nu als bijna volwassen spoelwormen. Larven kunnen zich ook nestelen in de baarmoederwand of in de melkklieren en gaan in een rustfase, de larven komen via de bloedbanen in de ongeboren pups terecht. Het heeft echter geen nut om de drachtige teef een ontwormingskuur te geven, aangezien deze alleen werkt tegen volwassen wormen. Het is wel raadzaam om de teef ruimschoots  voor de dekking te ontwormen. Na de geboorte kunnen de zogende pups via de moedermelk larven binnenkrijgen die zich in de darmen tot volwassen spoelwormen kunnen ontwikkelen, daarom is het heel belangrijk om pups te ontwormen en aangezien de moederhond haar pups in de eerste weken schoonhoudt is het belangrijk om de teef ook tegelijk te ontwormen.
Het is bij volwassen honden bijna niet te zien dat deze last van lintwormen heeft, vaak hebben ze alleen wat dunnere ontlasting en zijn niet optimaal in conditie, alleen de dierenarts kan het aantonen met een onderzoek van de ontlasting. Bij pups kun je het echter wel zien, bij zware besmetting groeien ze slecht, zijn mager en hebben een dik wormenbuikje, vaak hebben ze afwisselend verstopping of dunne ontlasting en kunnen de wormen zelfs uitbraken. Spoelwormen kunnen ook bij mensen voorkomen, en bij besmetting in de ogen van de larven kan er een ontsteking ontstaan, bij mensen groeien spoelwormen echter niet uit tot volwassen wormen. Belangrijk is wel om regelmatig:
- De honden in huis te ontwormen en schoon te houden;
- De ligplaatsen te desinfecteren;
- De evt. zandbak af te dekken ter voorkoming van kattenontlasting; en
- De honden niet uit te laten op kinderspeelplaatsen

 

Lintwormen leven in de darm en kunnen afhankelijk van de soort van 1 cm tot enkele meters lang zijn. Zijn kop bestaat uit een mond en vierzuignappen, waarmee hij zich vasthoudt aan de darm, verschillende segmenten zijn gevuld met eitjes, als deze segmenten loslaten zijn ze te zien rond de anus, op de ligplaatsen of in de ontlasting  en zien eruit als rijstkorrels. Het eitje ontwikkelt zich tot een larve. Als een ander diersoort deze opeet, dat kan een muis zijn maar ook een vlo. Als deze opgegeten/opgelikt wordt door de hond komt het larfje in de darm terecht en kan deze weer uitgroeien tot een volwassen lintworm. Bij zware besmetting worden de hond mager, hebben wel een verhoogde eetlust, krijgen een doffe vacht en hebben een lage weerstand/slechte conditie. In Nederland zijn lintwormen niet gevaarlijk voor de mens, in Zuid-Europa komt wel een soort voor die gevaarlijk is voor de mens.
Het is echter wel belangrijk om:
De hond te ontwormen als de ‘rijstkorrels’ gezien worden;
De ligplaatsen goed schoon te houden;
De hond vlooivrij te houden; en
De hond schoon vers vlees te geven.

Haak-, Zweep-, long- en Hartwormen komen in Nederland bij honden weinig voor, haakwormen leven in de dunne darm, zweepwormen in de dikke darm en veroorzaken
bij ernstige besmetting, bloederige diaree en ernstige bloedarmoede. Longwormen, hoewel zeer weinig bij honden voorkomend,  veroorzaken een droge hoest, de hond
valt ernstig af, hebben weinig zin in beweging en hebben ademnood. Hartworm-
-larven kunnen via een muggenbeet in de hond terechtkomen, leven als volwassen worm in de rechterhelft van het hart en blokkeren de functies.
Bij ernstige besmetting treedt hartfalen op en de hond kan plotseling instorten en overlijden. Symptomen zijn; hartfalen, verminderd uithoudingsvermogen, lichte hoest, gewichtsverlies, duidelijke hartslag in de halsaders en flauwtes. Alhoewel de hartworm in Nederland niet voorkomt is het wel te adviseren om maatregelen te treffen wanneer de hond mee is geweest naar Zuid-Europa.

Zowel de endo- als de ectoparasieten zijn goed te voorkomen en/of te bestrijden,
zorg voor goede medicatie er zijn diverse merken en varianten in de handel, sommige zijn gecombineerde bestrijdingsmiddelen en vraag bij twijfel altijd advies aan de dierenarts, behandel de hond regelmatig en laat hem/haar extra nakijken na afloop
van buitenlandse uitstapjes, en doe dat zelf na wandelingen in bv het bos, met betrekking tot teken.


 
Bordeauxdogherplaatsing.nl 2007-2009