Wat een ravage…

Heeft uw Bordeaux Dog al eens iets kapot gemaakt? Misschien kan ik beter de vraag stellen: “wat heeft uw Bordeaux Dog al kapot gemaakt?” Iedere hond zal in zijn leven wel het een en ander kapot maken. En als er iets “gesloopt” wordt, gebeurt dit vaak bij afwezigheid van de eigenaar.

Als de eigenaar thuis komt, een vrolijke Bordeaux Dog én een grote ravage aantreft, is het heel “menselijk” om boos (en verdrietig) te worden. Veel eigenaren corrigeren vervolgens hun hond maar dat zou nou juist niet moeten…

Honden leven in het nu, ze kennen geen gisteren, geen morgen en ze doen ook niet aan de ons welbekende normen en waarden!

Veel Bordeaux Dog eigenaren zullen nu zeggen dat hun hond wel degelijk wist waarvoor hij op zijn donder kreeg, hij keek immers heel schuldig en sloop snel weg…

Maar dat is niet zo, het “schuldig” kijken, komt voort uit een leerervaring, de hond heeft geleerd het thuis komen van de baas te associëren met een mopperende of boze baas wanneer er een grote puinhoop ligt. De hond doet de ervaring op dat die situatie ellende oplevert en dus wordt de associatie “puinhoop + thuiskomst baas = ellende” in het geheugen van de hond opgeslagen. Als we boos zijn veranderd onze houding vaak, we maken ons groot, doen dominant, buigen vaak over de hond heen en verheffen onze stem die over het algemeen een paar tonen lager wordt.
Honden kennen het begrip “tijd” ook niet. Het tijdstip van een gebeurtenis is en blijft hem onbekend. Wij mensen schrijven onze honden heel snel een besef van tijd toe omdat het vaak lijkt alsof de hond iets ervaart zoals wij dat ervaren, met een besef van gisteren of morgen. Maar echt, de hond leeft in het nu en in sommige situaties komt er vanuit het geheugen van de hond een associatie opborrelen die op dat moment nodig kan zijn maar that’s it.

Mensen leren normen en waarden, een kind kent in het begin niet het verschil tussen goed en fout. Wanneer je 100 mensen vraagt of een kind ongevraagd iets lekkers mag pakken, dan krijg je 100 verschillende antwoorden en het waarde oordeel of dat goed of fout is, zal niet bij iedereen gelijk zijn. Naarmate de opvoeding vordert ontstaat een bepaald normbesef en dat is nou juist een proces dat zich bij de hond niet afspeelt, de hond “leert” geen normen of waarden.

Natuurlijk kunnen we de hond wel leren om ergens van af te blijven. Maar het is van belang om te weten dat de hersenen van een hond anders werken dan die van mensen. Wij kunnen redeneren, gegevens en herinneringen opslaan, ze ordenen en er conclusies aan verbinden, we kunnen onze eigen gedachten sturen en een weloverwogen beslissing nemen. Dit alles heeft te maken met de term “intelligentie”.

Bij honden werken de hersenen anders. Vaak proberen wij de gedragingen van onze Bordeaux Dog te “vermenselijken”, we vergelijken dat gedrag met onze eigen ervaringen.

Uit onderzoek blijkt dat honden gegevens van gebeurtenissen wel opslaan in hun geheugen maar dat ze niet kunnen redeneren. Ze hebben geen taalcentrum in de hersenen, iets waar wij mensen wel over beschikken. Beslissingen nemen, wraak- en schuldgevoelens, rancune en nadenken over gisteren of morgen doet de hond gewoon niet! Hoe de hond wel denkt is nog niet duidelijk, wel weten we dat het niet gelijk is aan onze manier van denken.

De hond ervaart prikkels waarop hij wel of niet of op een bepaalde manier reageert. Gedurende zijn leven leert hij associaties te maken tussen bepaalde gebeurtenissen en het gedrag dat hij daarop moet laten volgen. Welk gedrag hij zal kiezen is afhankelijk van het feit of hij de ervaring als positief of negatief ervaart. Bepaalde prikkels zullen bepaald gedrag tot gevolg hebben, dat gedrag komt bijna vanzelf, daar hoeft de hond niet over na te denken. Door een levenslang leerproces leert de hond bepaald gedrag te koppelen aan bepaalde prikkels, dat heet “associatieleren”.

Hoe kan ik zelf het beste handelen als ik een grote ravage aantref? Een tip, roep na thuiskomst zonder de kamer in te kijken direct uw Bordeaux Dog bij u voor een wandeling. Maak tijdens de wandeling gewoon plezier met uw kameraad en als u dan weer thuis komt en u ziet dat het een en ander is gebeurd, probeert u zo neutraal mogelijk te blijven en ruimt u de puinzooi op. Niet meer, niet minder, als u dan buiten naar de prullenbak loopt, kunt u zich nog wel even “inwendig afreageren”, maar ja, het is voornamelijk eigen schuld, dikke bult. U liet uw Bordeaux Dog alleen thuis en verschafte zo de mogelijkheid om het een en ander te slopen. Pech.

Rond de Kerst is het extra opletten geblazen, voorkom dat uw Bordeaux Dog met de kerstballen, de lampjes, de dennennaalden of de héle kerstboom aan de haal gaat. Beloon voor het negeren van de boom en grijp adequaat maar vooral vliegensvlug in als hij een poging doet om zich de boom eigen te maken. Als het even kan is het raadzaam de hond niet alleen te laten met de boom.

Ook kunt u kijken of er betere oplossingen zijn. Kan uw Bordeaux Dog in een bench of een ruimte blijven waar hij geen kwaad kan? Hoe lang kan hij alleen blijven, heb ik het alleen blijven wel goed opgebouwd, kan ik oppas regelen of een uitlaatservice inschakelen? Is mijn hond al zindelijk? Is de hond alleen of zijn er andere honden bij hem? Heeft hij afleidingsmaterialen, denk aan speeltjes of kluiven?

Boos worden op de hond bij terugkomst werkt alleen maar averechts, hij zal in de toekomst sneller bang worden, onderdanig of zelfs angstgedrag gaan vertonen.

Een hond op zijn donder geven als hij ongewenst gedrag vertoont werkt alleen wanneer u de hond daadwerkelijk betrapt. De hond zal dan de gebeurtenis associëren met de correctie en het minder snel herhalen omdat dat niets positiefs oplevert.

Beter maakt u een mooie foto van de ravage én uw Bordeaux Dog, kunt u er later nog eens, vaak lachend, naar terug kijken...


 
Bordeauxdogherplaatsing.nl 2007-2009