Goede voeding is de basis!

Voorkomen is beter dan genezen. Een bekende uitspraak die veel mensen en dierenmensen aanspreekt. Hoe houdt u uw hond zo gezond mogelijk? Het is een vaststaand feit dat voeding van enorme invloed is op de gezondheid en het gedrag van de hond. Goede voeding is de basis! Maar wat is goede voeding?

Goede voeding is in balans. In balans wil zeggen dat de voeding juist moet zijn samengesteld (er moet alles in zitten wat de hond nodig heeft) en de voeding moet aansluiten bij de biologie van de hond. Als de balans in de voeding verstoord is, kan de conditie en de gezondheid van de hond daar onder gaan leiden. Dat kan heel snel gaan, maar in veel gevallen zijn de effecten van voeding pas op langere termijn zichtbaar.
Goede voeding is dus:
- goed samengesteld
- afgestemd op de biologie van de hond

Goede voeding is goed samengesteld

Goede voeding bevat alle onderdelen die de hond nodig heeft in de juiste verhoudingen, zodat de hond alle voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van zijn lichaam ook binnenkrijgt. De juiste voedingsstoffen moeten lichaamseigen stoffen te zijn, afgestemd op de specifieke lichaamsopbouw van de hond. Niet lichaamseigen voedingsstoffen kunnen leiden tot problemen. Er zitten bijvoorbeeld in granen en zetmeel voedingsstoffen die we niet terugvinden in het lichaam van de hond. Vandaar dat een maaltijd gebaseerd op granen niet geschikt is voor de hond, het kan leiden tot gewrichtsproblemen, kanker en degeneratie.

 Goede voeding is afgestemd op de biologie van de hond

De hond stamt af van de wolf. De wolf, en dus ook de hond is een carnivoor, daarom heeft hij een specifieke lichaamsopbouw. In de natuur bestaat de voeding van de wolf voor een groot deel uit prooidieren zoals veldmuizen, konijnen, hazen en gevogelte en soms een wat groter dier.
De wolf eet zijn prooi vaak helemaal op waarmee hij in zijn voedingsbehoefte voorziet. Of anders gezegd: hij krijgt daarmee alle voedingsstoffen in de juiste verhouding / kwaliteit binnen.
Wolven eten hun prooi rauw: ze eten het vlees, de organen, de botten en de (voorverteerde) groente uit de darmen en maag van het prooidier. Hun spijsverteringsapparaat is daar volledig op gebouwd.
Onze honden zijn geen wolven en leven ook niet als wolven. Aan de buitenkant ziijn er weinig overeenkomsten tussen wolven en honden, maar aan de binnenkant is er nauwelijks verschil. De spijsvertering van een hond werkt hetzelfde als die van een wolf. Gezonde voeding voor uw hond is dus rauwe voeding. Rauwe voeding kunt u zelf samenstellen, maar is ook kant en klaar uit de vriezer te koop.

Is het eten van rauw vlees en botten dan niet gevaarlijk?

De zuurgraad van de maag van de hond is hoog en door het eten van rauw vlees wordt dit maagzuur nog wat zuurder. Daardoor zijn ze goed in staat botten te verteren. Het is dan ook een fabeltje dat honden en katten geen botten mogen. Mensen verwarren verse (ongekookte) botten met gekookte botten. Gekookte botten mag je nooit aan je hond of kat geven. De substantie van het bot verandert door het koken en kan daardoor gaan splinteren. Gevaarlijk voor in de mond, slokdarm en maag en darmen. Het kan blijven steken en veel schade aanrichten.
Door het geven van rauw vlees en botten wordt ook het gebit scherp gemaakt en schoon geslepen. Uw hond heeft geen last meer van tandsteen en een stinkende adem. De vacht en de huid worden veel mooier en uw dier heeft veel minder en betere ontlasting.

En hoe zit het dan met brokken?

De meeste brokken bevatten grote hoeveelheden rijst en granen. Bovendien worden brokken onder hoge temperaturen verhit en worden, om ze langer houdbaar te maken, conserveringsmiddelen toegevoegd. Alhoewel het lijkt of uw hond het “goed doet’ op brokvoeding, is deze niet goed samengesteld en niet afgestemd op de biologie van de hond.

Brokvoeding verteert anders dan rauwe voeding, het maagzuur wordt minder zuur. Het mengen van brokvoeding en rauwe voeding in één maaltijd is daarom niet verstandig: het verstoort de balans en zorgt voor een onrustige spijsvertering.
   

Wilt u meer informatie over rauwe voeding voor uw hond en kat? Kijk op   www.barfplaats.nl/forum/


 
Bordeauxdogherplaatsing.nl 2007-2009